Egzistansiyalizm Nedir Tyt ?

Elif

New member
**Egzistansiyalizm Nedir? Ve Neden Dünyanın Anlamı, Bir Test Sorusu Gibi Gelir?**

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere "egzistansiyalizm" diye biraz havalı bir kelimeyle geliyorum. Bunu duyduğunuzda kafanızda “Vay be, felsefeyi anlamadım ama illa Tyt’de geleceği kesin” şeklinde bir düşünce belirdi mi? Belirledi mi? Durun, hemen panik yapmayın. Bu yazıdaki amaç sizi felsefeyle tanıştırmak değil, sadece bu egzotik kelimenin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmak. Hadi, önce derin bir nefes alın, çünkü biraz kafa karıştırıcı ama bir o kadar da eğlenceli bir yolculuğa çıkıyoruz!

**Egzistansiyalizm Nedir? Hadi Biraz Ciddileşelim... Ama Sadece Biraz!**

Egzistansiyalizm, temelde insanın varoluşunu, özgürlüğünü ve yaşamın anlamını sorgulayan bir felsefi akımdır. Hani o felsefi kitapları masaya koyup "Bunu anlamadım, kesin çok derin bir şeydir" diyorsunuz ya… İşte, egzistansiyalizm de tam olarak o kitaplarda bolca geçen bir terim!

Bu akıma göre, yaşamın bir amacı yok. Biz insanlar, dünyaya gelmiş ve "Acaba neden varım?" diye düşünmeye başlamışız. Her birimiz, anlam arayışındayız. Ancak ne var ki, kimse bize bu anlamı vermiyor. Yani bir nevi "Kendi anlamını kendin yarat!" mottosuyla hayatı geçiriyoruz. Burada işler biraz karışıyor çünkü bu felsefe aynı zamanda "Dünyada hiçbir şeyin anlamı yok" derken, “Hadi ama, sen buna nasıl anlam katarsan o şekilde yaşa” diyor. Evet, biraz çelişkili gibi ama felsefe zaten öyle değil mi?

**Erkekler ve Stratejik Düşünce: "Ama Şimdi Bu Nerede Kullanılır ki?"**

Erkekler, egzistansiyalizmi duyduklarında hemen çözüm odaklı yaklaşıyorlar, değil mi? "Bir şeyin anlamı yoksa, bunu nasıl çözebiliriz? Anlam yoksa, bu dersten nasıl 100 alırım?" diye düşünüyorlar. Erkekler için egzistansiyalizm biraz kaybolmuş bir hedef gibi. “Yani, bu dersten yüksek not alıp dünyayı mı kurtaracağız? Yoksa varoluşsal anlamda başarısız olacağız?” gibi stratejik bir noktaya geliyorlar.

Egzistansiyalizme göre, biz bir anlam yaratmalıyız, ama ne yazık ki hayat çok kısa! Eğer felsefi anlamlar yerine, test sorularının doğru cevaplarını arıyorsanız, o zaman egzistansiyalizm biraz kafa karıştırıcı olabilir. Erkekler belki de "Ya bu soruya şıkların içinde hangisi ‘varoluş’ diye bir şey değil, sadece doğru cevap?" diye düşünerek felsefeye yaklaşabilirler.

Tabii, erkekler için bir başka önemli şey de çözüm odaklı düşünmek. “Bir şeyin anlamı yoksa, ne yapmalıyım? Plan yap, hedefe git!” O zaman soruyorum: Egzistansiyalizm bir çözüm değilse, bu kadar kafa karıştırıcı olmak zorunda mı? En azından 10 puan alırsak, dünya daha anlamlı olur mu?

**Kadınlar ve Empatik Yaklaşım: "Peki, Ya Duygular?"**

Kadınlar egzistansiyalizmi duyduklarında ilk önce "Bu, bana göre bir felsefe!" diye düşünüp derin bir nefes alabilirler. Çünkü egzistansiyalizm, aynı zamanda duygusal bir keşif sürecidir. "Her şeyin anlamı yok" deyip, sonra o anlamsızlıkla birlikte duygularımızı bulmaya çalışmak… Zor iş! Kadınlar, genellikle yaşamın anlamını bir topluluk içinde, ilişkilerde ya da içsel duygularda bulurlar. Egzistansiyalizm de tam olarak burada devreye giriyor: "Hadi, anlamı biz yaratacağız!"

Kadınlar, egzistansiyalizmdeki "anlam arayışını" empatik bir bakış açısıyla yorumlarlar. “Her şey boş değil, aslında biz kendimize bir anlam yaratabiliriz” dediklerinde, belki de bir ilişki ya da bir topluluk oluşturma arayışı içindedirler. Mesela, “Ya bu varoluş hiç anlamlı değilse, bari birbirimize anlam katarak bir şeyler yapalım” şeklinde düşünebilirler.

Ama dikkat edin, burada "anlam yaratma" süreci çok duygusal. “Ben var mıyım? Anlamlı mıyım? Bir başkası için anlamlı mıyım?” gibi sorular... Bunlar, kadınların egzistansiyalizmle daha ilişkisel ve insan odaklı yaklaşımlarını gösteriyor. “Kendi anlamını yaratmak” derken, "ama ya başkaları?" diye sormadan duramıyorlar.

**Egzistansiyalizm ve Test Soruları: Sınavı Geçmenin Felsefi Yolu**

Gelin, biraz ciddileşelim ama hâlâ eğlenceli kalalım: Egzistansiyalizm, genellikle derin bir felsefi bakış açısı gerektiren bir şey olarak görülür. Ama günümüzde, bunu daha çok “Bu ders hangi sınavda çıkacak?” diye düşünmeye başlıyoruz. Yani, bir yanda "Hiçbir şeyin anlamı yok" diyoruz, diğer yanda "Ama sınavda bu soru çıkacak!" diyoruz. O zaman, egzistansiyalizm, sınavı geçmek için bir strateji arayışı gibi değil mi?

**Hadi, Tartışmaya Başlayalım! Ne Düşünüyorsunuz?**

Evet, egzistansiyalizm karışık bir felsefe! Ama yine de çok komik, çünkü dünyadaki her şeyin anlamını sorgularken, sınav sorusunun anlamını sorgulamakta da bir sakınca yok! Şimdi sizlere soruyorum: Egzistansiyalizm, sınavlara nasıl yardımcı olabilir? Hiç “Dünyanın anlamı yok, peki ya bu sorunun cevabı ne?” diye düşündünüz mü? Ya da belki de “Her şeyin anlamı yoksa, o zaman neden bu kadar çok çalışıyoruz?” diye sormak istediniz mi?

Forumda hep birlikte bu varoluşsal konuyu tartışalım. Felsefe kitaplarını okurken bir yandan "Bu neydi ya?" demek zorunda kalıyor musunuz? Yoksa her şeyin anlamını bir şekilde mi yaratıyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!