Veri bilimcisi ne bilmeli ?

Elif

New member
Bir Veri Bilimcisinin Yolculuğu: Çözüm, İlişki ve Empati Üzerine Bir Hikâye

Herkese merhaba, bugün sizlerle biraz farklı bir şey paylaşmak istiyorum. Bazen, bir fikri ya da bir konuyu anlamak için sadece kuru bilgiler yetmez. O yüzden, bu yazıyı bir hikaye olarak anlatmaya karar verdim. Bu hikaye, veri bilimiyle ilgilenen birinin kişisel yolculuğundan yola çıkarak, kadın ve erkeklerin bu alandaki farklı yaklaşımlarını anlatacak. Hem de konuya, biraz duygusal ve samimi bir bakış açısıyla…

Siz de, hikayenin içinde bir parça kendinizi bulur musunuz, bilmiyorum. Ama ben paylaşmak istedim, çünkü düşündükçe daha da derinleşen bir mesele olduğunu fark ediyorum.

Başlangıç: Veri ve İnsanlar Arasındaki Bağlantı

Bir zamanlar, küçük bir kasabada, veri bilimiyle ilgilenen genç bir adam vardı. Adı Burak’tı. Her zaman sayılar ve istatistiklerle meşgul, çözüm arayışındaki biriydi. Mesela, bir gün kasabanın çok sevilen kafe işletmecisi, müşteri memnuniyetiyle ilgili veri toplamak istiyordu. Burak hemen çözüme odaklandı. Müşteri sayıları, sipariş türleri, popüler saat dilimleri ve kahve türlerine dair sayısal verileri topladı. Tüm analizlerini yaptı, raporlarını hazırladı ve kafeye teslim etti. Kafede işler bir süreliğine daha da iyi gitse de, Burak, analizinin sadece sayılardan ibaret olduğunun farkına varamadı. İnsanların, hislerini ve duygusal bağlarını anlamadan bir sonuca varmanın eksik olduğunu hissetmeye başladı.

Bir gün, Burak, kasabada yeni açılan bir kitapçının sahibi olan Elif ile tanıştı. Elif, Burak’ın veri analizine olan ilgisini duyunca ona teşekkür etti, ancak bir sorun olduğunu belirtti: "Veriler doğru olabilir ama müşterilerim neden bu kadar mutsuz, neden buraya gelmiyorlar? İnsanları sayılarla değil, kalpten anlamamız gerektiğini düşünüyorum."

Burak, Elif’in söylediklerine kulak verdi. Elif, empatinin gücüne inanıyordu. İnsanlar sadece birer veri noktası değildi; onların motivasyonlarını, isteklerini ve duygusal ihtiyaçlarını da anlamak gerekiyordu. Elif, müşterilerle ilişkiler kurmanın ve onların hikayelerini dinlemenin çok önemli olduğunu vurguladı. Verilerin yalnızca bir araç olduğunu, ancak duygusal zekânın ve insan ilişkilerinin başarıda asıl rol oynadığını söyledi.

Burak, Elif’in yaklaşımını ilk başta anlamakta zorlandı, çünkü ona göre her şeyin cevabı verilerde gizliydi. Ancak zamanla, Elif’in sözlerinin doğru olduğunu fark etti. Bir insanı tam anlamadan, onu verilerle çözmek mümkün değildi. Bu farkındalık, Burak’ı hem profesyonel hem de kişisel olarak derinden etkiledi.

Kadınlar ve Erkekler: Çözüm ve Empatinin Dengelemesi

Burak’ın hikayesi, veri biliminde çözüm arayan birinin yolculuğuydu. Ancak bu yolculuğun içinde bir kadının empatiyle yaklaşması, Burak’ın dünyasında önemli bir değişim yaratmıştı. Burak’ın çözüm odaklı ve analitik bakış açısı, verileri işlemek ve sonuçlar çıkarmak konusunda büyük bir yetkinlik sağlasa da, insanların iç dünyalarını göz ardı etmeyi de beraberinde getiriyordu. Elif’in empatik yaklaşımı, hem duygusal zekâsını hem de sosyal bağları anlayabilme gücünü gözler önüne seriyordu.

Veri bilimi dünyasında, kadınların empatik bakış açıları, ilişkileri daha güçlü hale getiren ve insanları daha derinden anlayan bir bakış açısı sunuyor. Kadın veri bilimcileri, verinin ötesinde insanların yaşadığı deneyimlere, duygusal ihtiyaçlara ve toplumsal bağlara odaklanıyorlar. Çünkü sadece verilerle değil, insan hikayeleriyle ilgilenmek, sorunlara daha bütüncül bir çözüm bulmayı sağlıyor.

Erkeklerin çözüm odaklı ve analitik bakış açıları ise bu dünyayı daha hızlı analiz edebilmeyi, keskin ve net çözüm önerileri geliştirebilmeyi sağlıyor. Ancak, bu bakış açısının bazen insani yönlerden uzaklaştığı da bir gerçek. Her çözümün insanları nasıl etkileyeceği, duygusal bağları nasıl kuracağı ve toplumsal etkileri nasıl olacağı konusunda daha fazla düşünmek gerekiyor. Erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımları, bazen duygusal derinliklere inmeden, "işi bitirme" refleksiyle hareket etmelerine neden olabilir.

Elif’in empatik yaklaşımı, Burak’a sadece işin teknik yönünü değil, aynı zamanda insani yönünü de gösterdi. İnsanların, sayılardan ibaret olmadığı gerçeğiyle yüzleşti. Bir müşterinin gülümsemesinin, bir başkasının stresli olduğunu göstermesinin ya da birinin başarısızlık duygusuyla ilgili verilerin yansımasız olmasının altındaki sebeplerin, duygusal zekâyla anlaşılabileceğini fark etti.

Veri Biliminde Bütünsel Bir Yaklaşım: İnsan ve Sayılar Arasında Bir Denge

Burak’ın yolculuğu, verilerle çalışmanın sadece sayılarla değil, insanları anlamakla ilgili olduğunu öğretti. Sonunda, veri bilimini sadece teknik bir beceri değil, insana dokunabilen bir sanat olarak görmeye başladı. Elif’in empati dolu yaklaşımıyla, verilerin insanları anlama noktasında bir araç olduğunu, ancak bu aracı duygusal zekâ ve insan ilişkileriyle dengelemenin önemini kavradı.

Forumdaşlar, hikayemize bakarak siz neler düşünüyorsunuz? Veri bilimi sadece teknik bilgiye dayalı bir alan mı, yoksa insanları ve toplumları anlamak için de önemli bir fırsat sunuyor mu? Kadın ve erkeklerin bu alandaki bakış açıları arasında bir denge kurmak, ne gibi faydalar sağlayabilir? Veri biliminin daha insancıl ve derinlemesine bir bakış açısıyla şekillenmesi, iş dünyasında nasıl bir değişim yaratabilir? Düşüncelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum.