Saprofit canlıların hepsi prokaryot mu ?

Fadila

Global Mod
Global Mod
Saprofit Canlılar: Prokaryotlar mı, Yoksa Herkesin Sevgilisi Mi?

Hadi bakalım forumdaşlar! Bugün, mikroskobik dünyada devrim yapıyoruz. Karşımıza saprofitler çıkıyor, üstelik öyle bir şekilde çıkıyorlar ki, prokaryot olduklarını anlamak bile neredeyse imkansız! Hayır, saprofitler, bilimsel dünyada ilk randevularını kimle yapmış bilmiyorum ama bizler onları tartışırken, birazcık eğlenmeye karar verdik. Bu yazıyı yazarken, saprofitlerin bi’ tarafı “Ben prokaryot muyum?” diye sorarken, diğer tarafı da “Ben size açıklayayım!” diye bir performans sergiliyor. Neyse, konuya gelelim…

Saprofit canlılar nedir? Ah, işte oraya biraz mizah katalım. Düşünün, saprofitler, ölü organik maddeleri yiyen canlılardır. Herkesin kahramanı gibi, fakat ölü maddelere odaklanıyorlar. İşte bu noktada, bir kısmımızda “Hmmm, saprofitler çok gerçekçi, öldürmeden yiyebilmek… hoş” derken, diğer kısmımızda “Aman Tanrım, benden bu kadar!” diyebiliriz.

Saprofitler, Her Yerde Sizi Bekliyorlar!

Saprofit canlılar, doğada hem önemli hem de biraz garip figürlerdir. Yani, ortada bir dünya var, her yer yaşam dolu, ama saprofitler bir şekilde “Ölü mü, bakayım, burada yenir bir şey var mı?” diye dolaşıyorlar. Erkekler biraz çözüm odaklı olduğundan, bir erkek saprofitin bakış açısını hayal ediyorum: “Tamam, bitkiler ölüyse, demek ki burası bayağı kaynak dolu! Oraya gidiyorum!” Ama kadın saprofitlerin yaklaşımı daha farklı olurdu herhalde: “Hmm, bu ölü organik madde burada yalnız mı duruyor? Belki ben biraz dokunsam, bir şeyler çıkar?” Evet, biraz ilişki odaklı yaklaşım, ama saprofitlerin de ilişkileri kendilerince derin.

Gerçekten saprofitlerin, bir şekilde biyosferde çürüyen maddelere odaklanmaları, doğanın döngüsünü oluşturuyor. İşte burada erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı devreye giriyor: “Tamam, bu öldü. Benim işim de bitti. Çürümeye devam et.” Kadınlar ise hemen ilişkiyi derinleştiriyorlar: “Ölü mü? Peki, ne yapabilirim, hadi bunu dönüştüreyim.” Saprofitler, doğal dünyada birer dönüşüm makinesi gibiler.

Prokaryotlar mı, Efsane Canlılar mı?

Şimdi biraz daha teknik bir detaya girelim. Prokaryot mu, efsane mi? Gerçekten saprofitlerin bu tanımını keskin bir şekilde yapmak zor. Saprofitler, bazıları için prokaryot, bazıları için efsane. Eğer bu yazıyı bir erkek yazsaydı, herhalde derdi ki: “Bu da ne demek? Prokaryot mu, nedir? Benim için çözüm basit: Bunu çözerim.” Kadınlar ise daha başka bir açıdan bakar, mesela “Bunu bir şekilde anlamamız lazım, hep birlikte çözebiliriz, bir araya gelirsek başaramayız dediğimiz şeyleri başarırız!”

Tabii, saprofitlerin bir kısmı prokaryot*tur. Yani, mikroskobik dünyadaki ilk akıllı telefonlarımız gibi, çekirdekleri ve organelleri yok. Ama ne yapalım, her şeyin bir başlangıcı var, değil mi? İyi ki saprofitler var da, organik maddeleri çürütüyorlar ve bunları doğaya geri kazandırıyorlar. Fakat bazı saprofitler, *eukaryot olabilir. Burada herkesin kafası biraz karışabilir, ama erkekler işin içinde olunca genellikle “Bu çok karmaşık. Ben çözüm bulurum.” yaklaşımına gelirken, kadınlar hemen bir grup kurup “Hadi gelin birlikte yapalım!” diyebilirler. Her şekilde, doğa bu karmaşık ilişkilerle dönüp duruyor!

Saprofitlerin Görevi: Doğaya İyi Gelmek mi, Yoksa Eğlenceyi Mi Aramak?

Biyolojik açıdan baktığımızda, saprofitlerin görevi, ölü maddeleri parçalamak ve geriye kalanı doğal döngüye geri kazandırmaktır. Erkeklerin bu görevi biraz basitleştirdiğini hayal ediyorum: “Ben öldürebilirim, ama saprofitler bunu geri dönüştürür, bitti.” Ama kadınlar saprofitlerin görevini biraz daha karmaşık ve duygusal bir şekilde algılayabilirler. “Ölü mü? Hadi gel bunu sevgili doğa dostum, hayat bulsun!” Saprofitler, adeta doğanın küçük dostları gibi, doğanın “yenileme” işini yapan kahramanlardır.

Sonuçta, saprofitlerin doğada en önemli rolü o kadar da basit değil. Erkekler belki bunun farkına varamayabilir, ama kadınlar her zaman soruyu sorar: “Bu canlılar öldü, peki ya onlar geri dönüşüm için ne yapabilir? Hadi hep birlikte keşfedelim!”

Sonuç Olarak: Prokaryot ya da Efsane? Bizim İçin Hepsi Aynı!

Saprofitlerin kim olduklarını anlamak için bi’ çözüm yok! Prokaryot mu? Evet, olabilir. Efsane mi? Kesinlikle! Mikroskobik dünyada kendilerini yeniden inşa ediyorlar, hiçbir şeyden geri durmuyorlar ve kimse de onlara “Hadi, sen ne iş yapıyorsun?” diyemiyor.

Tabii, burada hep birlikte eğlenmeye, merak etmeye ve soruları sormaya devam edelim. Sizin saprofitlerle ilgili düşünceleriniz neler? Sizin favori saprofit canlılarınız kimler? Şu anda bir saprofit olmak isteseniz, ne yapardınız?

Sizce saprofitler doğaya gerçek anlamda nasıl yardımcı oluyor? Cevaplarınızı bekliyorum, forumdaşlar!