Adıma açılan icra dosyası nasıl kapatılır ?

Bengu

New member
Bir İcra Dosyasının Ardında: Bir Çıkış Yolu Arayışı

Merhaba forumdaşlar,

Birkaç gündür düşündüm, belki sizlerle paylaşmamın zamanı gelmiştir. Yaşadıklarım, hem ruhumda derin izler bıraktı hem de bana hayatın ne kadar kırılgan ve bazen ne kadar acımasız olduğunu gösterdi. Uzun zamandır içimde biriktirdiğim bu hikâyeyi yazmaya karar verdim, belki sizin de yaşadığınız bir durumdur ya da sadece bir çözüm önerisi arıyorsunuz. Ne olursa olsun, birinin bir yerlerde bir parça yardım edebilmesi beni umutlandıracak.

Başımda bir icra dosyası var. Bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim: Bu, ödenmemiş borçlar nedeniyle açılan bir dava. Fakat borcu ödeyemediğinizde hayatınızın ne kadar zorlaşabileceğini, kendinizi nasıl yalnız hissettiğinizi anlatabilmek zor. Öyle ya, biz çoğu zaman büyük düşler kurarak yaşarken, bazen bir anda bir yanlış adım atıyor ve o hatayı telafi etmek için nasıl bir çaba harcayacağımızı bilemiyoruz.

Ama ben de işte tam burada, bu yazıyı yazarken, bir çözüm arayışına girmişken, en yakın iki dostumun bana bakış açılarının ne kadar farklı olduğunu fark ettim. Erkek ve kadın bakış açılarının, hayatın bu tür zorlayıcı anlarında birbirinden nasıl ayrıldığını...

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: "Bunu Hızla Halledelim!"

Gelin önce Erdem’i tanıyalım. Erdem, iş yerimdeki eski arkadaşlarımdan biri. Her şeyin bir çözümü olduğuna inanan, son derece analitik bir kafa yapısına sahip. Başından sonuna kadar mantıkla hareket eder, duygulara pek yer vermez.

Erdem’le, icra dosyasının açılmasının ardından ilk kez konuştum. Gözleri, başında bu kadar karmaşık bir sorunun olmasına inanamıyordu ama hemen ardından bana şöyle dedi: "Hadi, hemen halledelim! Bankaya git, borcunu öde. Ya da yapılandırma yap. Hızlıca çözüm üret, gerisini düşünme."

Erdem’in önerdiği çözüm basitti ama bir o kadar da etkili görünüyordu. Mantıkla yaklaşıyor ve duyguları bir kenara bırakıyordu. Ama ben o kadar kolay çözüm bulamıyordum. Yalnızca borcu ödemekle yetinseydim, bunun bana kısa vadede çözüm sunduğunu biliyor, ancak kalıcı bir rahatlama yaratıp yaratmayacağını kestiremiyordum.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı: "Bu Yalnızca Bir Para Meselesi Değil!"

Sonra, Zeynep’e durumu anlatmaya karar verdim. Zeynep, beni gerçekten tanıyan, duygularımı anlayabilen bir dostumdu. Çalıştığımız yerin dışında pek görüşme fırsatımız olmasa da, böyle kritik bir durumda ona başvurmak istedim.

Zeynep, benim içimi daha iyi anlayan bir yaklaşım sergiledi. "Bu sadece bir para meselesi değil, değil mi?" dedi. “Bu borç yüzünden nasıl hissediyorsun? O kadar korkmuş ve endişeli hissediyorsun ki, şimdi bir çıkış yolu arıyorsun. Ama en önce kendini nasıl hissettiğini kabul etmelisin. Zihinsel olarak da bu sorunu çözmelisin."

Zeynep, bana sadece çözüm önerileri sunmuyor, aynı zamanda bu zor sürecin duygusal yükünü taşıyıp taşımadığımı sorguluyordu. Gerçekten hissettiğim duyguları anlamaya çalıştı ve bu bana çok iyi geldi. Erdem’in yaklaşımdan çok farklıydı, çünkü Zeynep sadece borçla değil, hayatla ilgili içsel mücadelelerimle de ilgileniyordu.

İki Yaklaşımın Çatışması: Hangisi Doğru?

Erdem’in çözüm odaklı yaklaşımı, Zeynep’in empatik bakış açısıyla karşılaştığında, ikisinin de ne kadar doğru olduğu kafamda bir soru işareti bıraktı.

Erdem’in bakış açısına göre, zor bir durum vardı ve bu durumu hızla çözmek gerekiyordu. Yani, mantıklı bir şekilde borç ödenip, konu kapanmalıydı. Ancak Zeynep’in yaklaşımı, sadece bir problemi değil, o sorunun içinde kaybolan ruhumu da ilgilendiriyordu. O bana çözümün dışarıda değil, içimde olabileceğini anlatıyordu. "Senin için gerçekten en sağlıklı çözüm ne olurdu?" diye sormuştu ve bu soruyla, kendi içimde yeni bir yolculuğa çıktım.

Zeynep’in yaklaşımını takdir ediyorum çünkü sadece dışsal bir çözüm önerisiyle yetinmeyip, duygusal sağlığımı da düşünmemi sağladı. Fakat Erdem’in dediği gibi, bazen hızlıca bir çözüm bulmak da gerçek anlamda rahatlama sağlayabiliyor. Sonuçta, çözüm her iki bakış açısında da var.

Sonuç: Hem Duygusal Hem de Mantıklı Bir Çözüm

Bugün icra dosyamı kapatma yolunda bir adım attım. Hem Zeynep’in bana verdiği duygusal destekle hem de Erdem’in çözüm önerisiyle birleşen bir yaklaşım benim için en uygun çözümü sundu. İcra dosyasını kapatmanın sadece borç ödemek değil, aynı zamanda ruhsal olarak rahatlama anlamına geldiğini fark ettim.

Bir sorunla karşılaştığınızda, sadece mantıklı bir çözüm üretmek bazen yeterli olmayabilir. Duygularınızı dinleyin, ama aynı zamanda çözüm aramayı da ihmal etmeyin. Her iki yaklaşımın birleşimi, sizi sadece borçlardan değil, içsel yüklerden de kurtarabilir.

Sevgili forumdaşlar, yaşadığınız benzer deneyimler varsa, bu süreçte nasıl bir yaklaşım benimsediniz? Çözüm bulmak her zaman kolay olmasa da, birbirimize destek olmak her zaman mümkün. Düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, yorumlarda görüşmek üzere!